O co chodzi? Porównanie słodkiego śniadania.

Porównanie słodkiego śniadania: kupna bułka z serem vs owsianka własnoręcznie robiona.

Zmęczyłam się czytając skład tej drożdżówki. Chodzi mi o to, aby pokazać, że zarówno bułka jak i owsianka mają takie same kaloryczności, a bułka to istna chemia, a owsianka naturalna, pyszna i pożywna.

Drożdżówka z serem: 325 kcal

Owsianka z jabłkiem, żurawiną i migdałami: 325 kcal

Drożdżówka skład: 

Ciasto: [mąka pszenna, woda, margaryna [smalec wieprzowy, woda, tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy), emulgatory: E322, E471, sól, substancje konserwujące: E202, E200, regulator kwasowości E330, aromat, barwniki: E160b, E100], cukier, margaryna, jaja, drożdże, sól, olej rzepakowy], twaróg (mleko pasteryzowane + kultury bakterii mlekowych), skrobia modyfikowana, aromat o smaku waniliowym, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karoteny, substancja konserwująca: E202, polepszacz: mąka pszenna, emulgator E481, stabilizator E170, enzymy, środek do przetwarzania mąki E300, polepszacz [gluten pszenny, mąka pszenna, aromat, substancja konserwująca E282, maltogenna amylaza, alfa amylazy, hemicelulaza, przeciwutleniacz E300], polepszacz [emulgatory E471 i E472e uwodnione, substancja konserwująca: propionian wapnia (1,5%). 

Wartość odżywcza:

  • 1 sztuka (110g) – 325 kcal
  • Białko: 6,1 g
  • Tłuszcz: 5,9 g
  • Węglowodany: 54 g

Ciekawostka: Witaminy z grupy B zawarte w płatkach owsianych działają na poprawę pamięci i koncentracji. Przeciwdziałają także narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu. Substancje zawarte w owsie działają antydepresyjnie. Dostarczają także magnezu i żelaza.

Owsianka z jabłkiem, żurawiną i migdałami

Składniki:

  • Len, nasiona - 3 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Napój owsiany Inka - 180 g (0.8 x Szklanka)
  • Migdały w płatkach - 10 g (1 x Łyżka)
  • Nasiona chia - 3 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Żurawina suszona - 12 g (1 x Łyżka)
  • Płatki owsiane (górskie) - 25 g (2.5 x Łyżka)
  • Cynamon – dwie szczypty
  • Jabłko - 50 g (0.3 x Sztuka)

Wartości odżywcze:

  • 1 porcja – 325 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 45 g

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej podgrzanym napojem owsianym. Dorzuć nasiona chia, len i cynamon. Zamieszaj wszystko i poczekaj 3 minuty, aż płatki zmiękną. Przełóż owsiankę do ulubionej miseczki, udekoruj kawałkami jabłka, suszoną żurawiną oraz płatkami migdałów. Jedz na zdrowie!

Wskazówka: Mleko owsiane można używać zamiennie z dowolnym napojem roślinnym (migdałowym, ryżowym, kokosowym) lub mlekiem krowim. 

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI