DESEREK Z MUSEM RABARBAROWYM I ORZECHOWĄ GRANOLĄ

Moja propozycja to deserek z musem rabarbarowo- jabłkowym i orzechową granolą. To bardzo odżywczy deser, który może stanowić np. pełnowartościowe drugie śniadanie. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrą propozycją dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut! 

Składniki:

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny- 150 g (1 sztuka)
  • Nasiona chia- 5 g (1 łyżeczka)
  • Płatki owsiane (górskie)- 40 g (4 łyżki)
  • Masło orzechowe 100 %- 20 g (1,5 łyżeczki)
  • Czekolada gorzka- 6 g (1 kostka)
  • Rabarbar- 110 g (1 sztuka)
  • Jabłko- 80 g (1/2 sztuki)
  • Erytrtytol, cynamon- do smaku

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania musu rabarbarowego: rabarbar obieramy z zewnętrznej warstwy, obieramy również jabłko. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Dolewamy odrobinę wody i dowolną ilość erytrytolu. Dusimy owoce pod przykrywką co chwilę mieszając, aż całkowicie się rozpadną i powstanie mus. 

2. Na suchą patelnię wsypujemy płatki oraz dowolną ilość cynamonu i prażymy na małym ogniu, aż płatki się zarumienią. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy. 

3. Do jogurtu dodajemy łyżeczkę nasion chia i 1- 2 łyżeczki erytrytolu, dokładnie mieszamy. 

4. Do pucharka lub słoiczka nakładamy warstwowo: orzechową granolę, jogurt z chia i mus rabarbarowy. Warstwy możemy powtórzyć dwukrotnie. Na sam wierzch wysypujemy posiekaną gorzką czekoladę. 

Smacznego!

* Ilość słodzika jest dowolna- dodaj wedle własnych preferencji 🙂 

** Nasiona chia można wymienić na nasiona lnu lub całkowicie pominąć.

*** Mus polecam przygotować dzień wcześniej w większej ilości- wykorzystasz go do owsianki/ omleta a nawet na kanapkę zamiast dżemu. 

Wartości odżywcze: 

  • 490 kcal 
  • B= 29,5 g T= 17 g W= 48 g 

Dietetyk Paulina Myszka

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI