Moja propozycja to deserek z musem rabarbarowo- jabłkowym i orzechową granolą. To bardzo odżywczy deser, który może stanowić np. pełnowartościowe drugie śniadanie. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrą propozycją dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut!
Składniki:
Wykonanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania musu rabarbarowego: rabarbar obieramy z zewnętrznej warstwy, obieramy również jabłko. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Dolewamy odrobinę wody i dowolną ilość erytrytolu. Dusimy owoce pod przykrywką co chwilę mieszając, aż całkowicie się rozpadną i powstanie mus.
2. Na suchą patelnię wsypujemy płatki oraz dowolną ilość cynamonu i prażymy na małym ogniu, aż płatki się zarumienią. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
3. Do jogurtu dodajemy łyżeczkę nasion chia i 1- 2 łyżeczki erytrytolu, dokładnie mieszamy.
4. Do pucharka lub słoiczka nakładamy warstwowo: orzechową granolę, jogurt z chia i mus rabarbarowy. Warstwy możemy powtórzyć dwukrotnie. Na sam wierzch wysypujemy posiekaną gorzką czekoladę.
Smacznego!
* Ilość słodzika jest dowolna- dodaj wedle własnych preferencji 🙂
** Nasiona chia można wymienić na nasiona lnu lub całkowicie pominąć.
*** Mus polecam przygotować dzień wcześniej w większej ilości- wykorzystasz go do owsianki/ omleta a nawet na kanapkę zamiast dżemu.
Wartości odżywcze:
Dietetyk Paulina Myszka