Carpaccio z buraka ze szpinakiem

To może coś niebanalnego? Zdrowego? Wegetariańskiego i pysznego? 

Why not! 

Czas przygotowania: 15 minut    liczba porcji: 2

Składniki:

  • Burak - 200 g (2 x Sztuka) 
  • Słonecznik, nasiona, łuskane - 20 g (2 x Łyżka) 
  • Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)
  •  Kiełki brokuła - 16 g (2 x Łyżka) 
  • Cytryna - 40 g (0.5 x Sztuka) 
  • Szpinak - 25 g (1 x Garść) 
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka) 
  • Ser, feta - 60 g (0.6 x Kawałek)

Przepis 

1. W słoiczku lub małej miseczce wymieszać wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek. Sos odłożyć na bok.

2. Buraki wcześniej wyszorować i upiec w piekarniku lub ugotować w wodzie (opcjonalnie można kupić ugotowane w sklepie). Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.

3. Wysypać na buraki świeży szpinak, kiełki, kawałki sera oraz pestki słonecznika i polać całość dressingiem.

Smacznego! 

Carpaccio z buraka to bomba witaminowa i zdrowa przekąska na co dzień. Możesz stworzyć swoją własną wersję zamieniając szpinak na rukolę/roszponkę, a pestki słonecznika na ulubione orzechy. Przepis przygotowała dla was nasza Dietetyk Kinga Pysz <3 

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI