Chyba większość z nas czeka na ten moment, aby w sklepach pojawiły się młode warzywa, świeża boćwina i soczysta marchewka. To już…. Czas wybrać się na ryneczek i przygotować pyszną, wiosenną zupę. Częstujcie się przepisem.
WIOSENNA BOTWINKA
(PRZEPIS NA 5 PORCJI)
🔹 Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka)
🔹 Bulion drobiowy (domowy) - 1500 g (6.2 x Szklanka)
🔹 Boćwina - 250 g (3.1 x Garść)
🔹 Śmietana, 12% tłuszczu - 90 g (5 x Łyżka)
🔹 Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
🔹 Ziemniaki - 500 g (7.1 x Sztuka)
🔹 Pietruszka, liście - 30 g (5 x Łyżeczka)
🔹 Cytryna – 40 g (0.5 × sztuka)
Czas przygotowania: 30 minut
1. Wcześniej przygotowany bulion (może być również warzywny) podgrzać.
2. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć warzywa około 7 minut na oliwie z oliwek.
3. Przełożyć warzywa do bulionu i gotować na małym ogniu około 10 minut.
4. Boćwinę oczyścić. Buraczki znajdujące się na jej końcu obrać i pokroić w plasterki. Liście posiekać.
5. Dodać boćwinę i buraczki do zupy. Gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić zupę do smaku.
6. Podawać botwinkę z posiekaną natką pietruszki i łyżką śmietany.
🔥Jedna porcja dostarcza 267 kcal
Jeśli uważasz na to, aby Twoje posiłki były lekkostrawne pomiń proces podsmażenia warzyw. Od razu wrzuć je do bulionu i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wlej do zupy oliwę z oliwek.
Boćwina wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości: