WIOSENNA BOTWINKA

Chyba większość z nas czeka na ten moment, aby w sklepach pojawiły się młode warzywa, świeża boćwina i soczysta marchewka. To już…. Czas wybrać się na ryneczek i przygotować pyszną, wiosenną zupę. Częstujcie się przepisem.

WIOSENNA BOTWINKA

 (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

🔹 Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka) 

🔹 Bulion drobiowy (domowy) - 1500 g (6.2 x Szklanka)

🔹 Boćwina - 250 g (3.1 x Garść) 

🔹 Śmietana, 12% tłuszczu - 90 g (5 x Łyżka) 

🔹 Marchew - 90 g (2 x Sztuka) 

🔹 Ziemniaki - 500 g (7.1 x Sztuka) 

🔹 Pietruszka, liście - 30 g (5 x Łyżeczka)

🔹 Cytryna – 40 g (0.5 × sztuka)

Czas przygotowania: 30 minut

1. Wcześniej przygotowany bulion (może być również warzywny) podgrzać. 

2. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć warzywa około 7 minut na oliwie z oliwek. 

3. Przełożyć warzywa do bulionu i gotować na małym ogniu około 10 minut. 

4. Boćwinę oczyścić. Buraczki znajdujące się na jej końcu obrać i pokroić w plasterki. Liście posiekać. 

5. Dodać boćwinę i buraczki do zupy. Gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić zupę do smaku. 

6. Podawać botwinkę z posiekaną natką pietruszki i łyżką śmietany.

🔥Jedna porcja dostarcza 267 kcal 

Jeśli uważasz na to, aby Twoje posiłki były lekkostrawne pomiń proces podsmażenia warzyw. Od razu wrzuć je do bulionu i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wlej do zupy oliwę z oliwek. 

Boćwina wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:

  1. Zawiera wysoką zawartość beta-karotenu. Barwnik ten jest prekursorem witaminy A, która wpływa na procesy związane z widzeniem, zwiększa odporność organizmu oraz poprawia jakość skóry. 
  2. Ilość witaminy K w 100g boćwiny jest 15 razy większa niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, oraz wspomaga procesy kościotwórcze. 
  3. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (karotenoidy, betainy) zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie i procesowi nowotworzenia.

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI