Pieczone bataty z sosem tzatziki

Taki obiad to sama przyjemność smaku, do tego zdrowy, pożywny i ma tylko 316 kcal. Cego chcieć więcej - tylko przepisu. Zatem częstujcie się - Smacznego!

Pieczone bataty z sosem tzatziki

Składniki:

Bataty - 250 g (2 x Mała sztuka) 

Pomidor - 120 g (1 x Sztuka) 

Sos tzatziki:

Jogurt naturalny - 100 g (5 x Łyżka)

Ogórek - 40 g (1 x Sztuka) 

Czosnek - 5 g (1 x Ząbek) 

Szczypiorek – dowolna ilość 

Mięta (świeża) - 3 g (3 x Listek) 

Czas przygotowania: 60 minut 

1. Bataty proszę umyć, położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 1 godzinę lub do miękkości. 

2. Przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem, podawać z tzatziki (przepis poniżej), dodać pokrojonego pomidora lub inne, surowe warzywa, posypać świeżymi ziołami, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Sos tzatziki: 

3. Ogórki proszę umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

4. Wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem i miętą, doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze:

Kcal: 316     Białko: 9.8 g     Tłuszcz: 3 g     Węglowodany: 54 g

Ciekawostka:

Bataty stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i minerałów, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Dietetyczne oraz zdrowotne właściwości batatów powinny być docenione szczególnie przez osoby mające problem z wahaniami poziomu cukru we krwi oraz osoby uprawiające sport, szukające efektywnych źródeł energii. 

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI