Taki obiad to sama przyjemność smaku, do tego zdrowy, pożywny i ma tylko 316 kcal. Cego chcieć więcej - tylko przepisu. Zatem częstujcie się - Smacznego!
Pieczone bataty z sosem tzatziki
Składniki:
Bataty - 250 g (2 x Mała sztuka)
Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
Sos tzatziki:
Jogurt naturalny - 100 g (5 x Łyżka)
Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)
Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
Szczypiorek – dowolna ilość
Mięta (świeża) - 3 g (3 x Listek)
Czas przygotowania: 60 minut
1. Bataty proszę umyć, położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 1 godzinę lub do miękkości.
2. Przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem, podawać z tzatziki (przepis poniżej), dodać pokrojonego pomidora lub inne, surowe warzywa, posypać świeżymi ziołami, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos tzatziki:
3. Ogórki proszę umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem i miętą, doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze:
Kcal: 316 Białko: 9.8 g Tłuszcz: 3 g Węglowodany: 54 g
Ciekawostka:
Bataty stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i minerałów, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Dietetyczne oraz zdrowotne właściwości batatów powinny być docenione szczególnie przez osoby mające problem z wahaniami poziomu cukru we krwi oraz osoby uprawiające sport, szukające efektywnych źródeł energii.