Karob, spirulina, quinoa – z czym to się je? Czyli superfoods w Twojej kuchni

Jeśli łapiesz się za głowę widząc w rozpisanym przez dietetyka jadłospisie takie produkty jak amarantus, karob czy jagody goji, powinieneś przeczytać ten krótki artykuł. Przedstawiam w nim produkty, które na pierwszy rzut oka wyglądają i brzmią obco. Dzisiaj przekonasz się, że super żywność jest kluczem do zdrowia, balansu fizyczno-psychicznego oraz… długowieczności (to nie żart!).

Najważniejsza sprawa: Zanim wdrożysz do swojej diety przedstawione poniżej produkty skonsultuj się z dietetykiem, lekarzem, przeczytaj dokładnie artykuł opisujący działanie i stosowanie konkretnego produktu. Bardzo ważne jest zapoznanie się z działaniem konkretnego produktu, i upewnienie się czy spożywanie go nie wchodzi w niekorzystną interakcję z lekami, które przyjmujesz. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, masz wrzody żołądka lub jesteś w ciąży powinieneś/powinnaś unikać guarany, która pobudza mocniej niż kawa. Jeśli z kolei zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą należy uważać na wodę kokosową, która zawiera dużo cukrów prostych naturalnie występujących w jej składzie. 

Czym jest super żywność i jakie produkty do niej należą?

Na miano super żywności (superfood) zasługują nieprzetworzone produkty, które naturalnie występują w przyrodzie, i wyróżniają się zawartością cennych składników odżywczych. Do superfoods możemy zaliczyć produkty, które na co dzień występują w naszej kuchni. Należą do nich między innymi: szpinak, szparagi, awokado, jeżyny, grejpfrut, ciemna czekolada, brązowy ryż, a także kilka innych, które często są pomijane ze względu na egzotyczną nazwę czy wygląd. 

Świadomość konsumentów i popyt na zdrową żywność znacząco zwiększył się w przeciągu kilku ostatnich lat. Bezpowrotnie minęły czasy kiedy to niemal niemożliwym było dostać w sklepach produkty takie jak: jagody goji, nasiona chia czy komosa ryżowa. Te nazwy nie brzmią już obco, a większość dużych sklepów spożywczych ma je w swoim zaopatrzeniu. Tego typu produkty znajdziemy najczęściej na półkach ze zdrową żywnością. 

Poznaj superżywność i pozwól sobie wzbogacić dietę o te produkty:

-pyłek pszczeli: znakomicie wzmacnia odporność, zwalcza zmęczenie, wzmacnia koncentrację, ma intensywny, lekko słodki smak, jego spożywanie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych tj.: aminokwasy, witaminy, węglowodany, tłuszcze, enzymy i pierwiastki;

-sproszkowany korzeń guarany: poprawia nastrój, pamięć, odporność psychiczną i fizyczną, przyspiesza regeneracje mięśni po wysiłku, ma lekko cierpki smak, zawiera kofeinę, która pobudza organizm mocniej niż kawa;

- sproszkowany korzeń maca: uodparnia organizm na stres psychiczny i fizyczny, pobudza, działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia libido, ma lekko orzechowy posmak, zawiera prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy oraz kwasy tłuszczowe;

-sproszkowane strąki karobu: korzystnie wpływają na układ trawienny, przyspieszają metabolizm, regulują poziom cukru we krwi, smakują jak słodkie kakao, zawierają magnez, potas, żelazo, błonnik i białko;

- sproszkowane algi - spirulina: numer jeden obok chlorelli w oczyszczaniu organizmu, spirulina przyspiesza regenerację komórek, wspomaga utrzymanie prawidłowej flory układu pokarmowego, jest silnym antyoksydantem, chroni przed nowotworami, wspomaga układ odpornościowy, nie jest zbyt smaczna (w smaku przypomina pokarm dla rybek), dlatego najłatwiej spożyć ją jako składnik koktajlu;

- sproszkowane algi – chlorella: pochłania metale ciężkie z organizmu jako jedna z nielicznych roślin, a ponadto: wzmacnia pamięć, koncentrację, odporność, trawienie, gojenie ran, dotlenia mózg, łagodzi stany zapalne, działa przeciwnowotworowo, jest idealna dla osób ze schorzeniami wątroby, ze względu na mało przyjemny smak (posmak glonów) - można ją przyjmować w tabletkach lub zmiksować z owocowym koktajlem;

-sproszkowane trawy - młoda pszenica: detoksykuje organizm, wspomaga pracę wątroby i układu krwionośnego, poprawia morfologię krwi poprzez odbudowę czerwonych krwinek, wspomaga metabolizm, swoje zastosowanie znalazła u osób chorujących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także u tych zmagających się z zaparciami, biegunkami oraz wrzodami żołądka, ma trawiasty smak, dlatego najlepiej jest ją zmiksować z koktajlem owocowym;

-sproszkowane trawy - młody jęczmień: to bomba witaminowa z beta-karotenem, witaminami z grupy B, oraz A, C, E, zawiera błonnik, składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, podnosi odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, likwiduje stany zapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga w walce z niechcianymi kilogramami, zwiększa poziom energii, regeneruje organizm;

-woda kokosowa: jest bogata w witaminy, minerały i korzystne kwasy (np. laurynowy), stanowi naturalny izotonik, nawadnia lepiej niż woda, wzmacnia odporność, wspiera pracę serca, pomaga w chorobach układu moczowego, nerwowego i trawiennego, w zależności od firmy ma mniej lub bardziej kokosowy posmak;

- jagody goji: stanowią niezastąpione źródło takich substancji odżywczych jak: nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, białka, węglowodany, witaminy, minerały, karotenoidy. Jagody goji wspomagają pracę wątroby i nerek, regulują poziom cukru we krwi, wzmacniają kości i mięśnie, wspomagają pracę mózgu, mają słodko-kwaśno-gorzki smak, najczęściej spotykane są w postaci suszonej, stanowią idealny dodatek do owsianek lub innych dań;

- jagody acai: są źródłem: przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych, aminokwasów i białek, spożywanie ich przyspiesza metabolizm, regeneruje, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm, wspomaga walkę z nowotworami, są głównym składnikiem popularnego posiłku „acaibowl”;

-nasiona chia (szałwia hiszpańska): te małe nasionka dodają mocy, poprawiają wydajność psychiczną i fizyczną, zawierają dużo białka, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, wspomagają pracę układu trawiennego, poprawiają pamięć, uspokajają i zapobiegają depresji, są pozbawione smaku, idealnie nadają się jako zagęszczacz koktajli, puddingów i owsianek;

-siemię lniane: jest bogatym źródłem: kwasów tłuszczowych omega 3, błonnika, witamin, minerałów, regeneruje układ pokarmowy, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;

-komosa ryżowa (quinoa): zawiera białko, korzystne kwasy tłuszczowe oraz witaminy, przypomina kaszę, nadaje się do posiłków na słono i na słodko, wymaga obróbki termicznej;

-ziarna kakaowca: nazywane „pokarmem bogów”, koncentrują w sobie bardzo dużą ilość antyoksydantów, są źródłem magnezu, żelaza, chromu, cynku i wielu innych substancji odżywczych, wspomagają walkę z nowotworami, obniżają ciśnienie tętnicze, zwiększają wydajność umysłu, zapobiegają depresji, podnoszą poziom hormonów szczęścia, są afrodyzjakiem, smakują podobnie do gorzkiej czekolady;

-ziarna konopi: charakteryzują się zawartością łatwo przyswajalnych białek, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, aminokwasów, witamin, minerałów, wspierają układ odpornościowy, regenerują organizm, eliminują toksyny, mają lekko orzechowy smak, porównywalny do nasion słonecznika;

-amarantus: to zboże charakteryzujące się dużą zawartością białka, błonnika, minerałów, witamin, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego, wspomaga pracę jelit, opóźnia procesy starzenia się organizmu, ma lekko orzechowo-gorzki smak;

-ostropest plamisty: jest bezcennym środkiem leczniczym wspierającym wątrobę, oczyszcza ją z toksyn, odtruwa i osłania, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe, obniża poziom „złego” cholesterolu, wspiera układ odpornościowy, w smaku przypomina mielone nasiona słonecznika;

- pozostałe superfoods: borówki, pestki moreli, czystek, zielona kawa, zielona herbata, czarnuszka, żurawina, lucuma, camucamu, kurkuma, suszony baobab.

Teraz kiedy już znasz produkty superfood, ruszaj do sklepu i wybierz coś dla siebie. Na początku kupuj małe opakowania, aby spróbować i upewnić się czy dany produkt Ci odpowiada. Ponad to, dokładnie czytaj etykiety i upewniaj się w jaką ilość dziennie możesz zjeść oraz czy Twoja choroba przewlekła nie wyklucza stosowania konkretnego produktu.

Źródło: B. Horosiewicz, M. Plewa-Dziurdzia, P. Pochylski, Zielone koktajle, wydawnictwo Publicat S.A., Poznań

Natalia Bartkowska

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI