Fit desery, zdrowe śniadania i kolacje, tych inspiracji na moim blogu lub instagramie z pewnością Wam nie zabraknie. Dlatego postanowiłam dzisiaj zaprosić Was na pyszny i zdrowy obiad.
Nowa inspiracja na danie obiadowe w ostatnich dniach zagościła również na moim stole. Jest wyśmienita, więc gorąco zapraszam.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
📌 20 g Bazylia, świeża
📌 30 g Cebula
📌 10 g Czosnek
📌 150 g Dorsz świeży (opcjonalnie łosoś), filety bez skóry
📌 50 g Jogurt naturalny typ grecki
📌 10 ml Olej rzepakowy
📌 50 g Ryż brązowy
📌 100 g Fasolka szparagowa żółta
📌 Sok z połówki cytryny
📌 Przyprawy - bazylia suszona, kurkuma mielona, oregano suszone, pieprz czarny, sól morska
Sposób przygotowania:
Filet z dorsza (lub łososia) dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, kurkumą, oregano i bazylią. Na patelni rozgrzać olej i dodać ząbki czosnku, po czym położyć filety z dorsza i smażyć około 5 minut. Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 15 minut. W tym czasie cebulkę lekko podsmażyć na patelni, dodać świeże listki bazylii. Następnie bazylię z cebulką lekko zblendować i dodać jogurt grecki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybę z sosem bazyliowym podawać z ryżem i fasolką szparagową.
WARTOŚĆ KALORYCZNA 497 KCAL 🔥BIAŁKO OGÓŁEM 32 G, TŁUSZCZ 17 G, WĘGLOWODANY OGÓŁEM 56,
Propozycję obiadową przygotowała dla Was nasza Dietetyk mgr Ewelina Wojdak