Anemia niezaprzeczalnie kojarzy się z niedoborami żelaza dlatego w przypadku zaobserwowania niskich wskaźników czerwonokrwinkowych w morfologii krwi zwykle od razu sięgamy po suplementy. Mimo tego często problem nie znika. Dlaczego? Zacznijmy od początku.
W wytwarzaniu krwi bierze udział wiele różnych związków, a ich wzajemne oddziaływanie jest kluczem do powstania zdrowych krwinek czerwonych o odpowiedniej wielkości. Do najważniejszych substratów niezbędnych do produkcji krwi należą:
Poza wymienionymi substancjami bardzo ważna jest równowaga całego organizmu bowiem w tworzeniu krwi, ale też w niszczeniu „starych” erytrocytów biorą udział: szpik kostny, nerki, żołądek, trzustka, dwunastnica, wątroba oraz układ odpornościowy. Z tego względu podczas diagnozowania niedokrwistości bardzo istotne jest branie pod uwagę tego, czy wymienione układy/narządy naszego organizmu działają poprawnie.
Wyróżniamy trzy główne typy niedokrwistości:
- mikrocytarną (z niedoboru żelaza)
- makrocytarną (z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)
- hemolityczna (skrócony czas przeżycia erytrocytów)
Podstawowe objawy kliniczne anemii, które powinny skłonić nas do wykonania badań krwi:
Anemia może pojawić się w przebiegu stanów fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania lub patologicznych (choroby).
Fizjologiczne stany zwiększonego zapotrzebowania:
Patologie:
DIAGNOSTYKA NIEDOKRWISTOŚCI – CO NALEŻY ZBADAĆ, ABY ZIDENTYFIKOWAĆ ANEMIĘ?
Diagnostyka anemii jest dosyć skomplikowana i często należy wykonać wiele badań, aby znaleźć jej PRZYCZYNĘ. Jest to konieczne, aby problemy z niedokrwistością nie nawracały. Zatem w zależności od ogólnego stanu zdrowia i współistniejących schorzeń należy poprowadzić diagnostykę anemii w odpowiednim kierunku.
Najczęściej w pierwszej kolejności wykonujemy morfologię krwi oraz poziom żelaza. Gdy zobaczymy, że poziom erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu jest znacznie obniżony oznacza to, że anemia jest dosyć zaawansowana. Żelazo z krwi natomiast jest wskaźnikiem mało czułym, ponieważ na jego wartość może wpływać m.in. infekcja/stan zapalny lub skład posiłków które zostały zjedzone dzień wcześniej. Gdzie więc szukać potwierdzenia występującej anemii i jej rodzaju?
- ferrytynę
- TIBC
- transferynę
- holo-transkobalaminę (najbardziej czuły wskaźnik)
- kwas metylomalonowy
- witamina B12 z krwi (najmniej czuły wskaźnik)
- homocysteinę
Pamiętajmy, że wykonanie badań należy najpierw skonsultować z lekarzem!
ŻYWIENIE W PRZEBIEGU ANEMII
Ważne jest, aby poza ewentualną suplementacją dieta była bogata w składniki niezbędne w procesie krwiotworzenia wkomponowane w dietę w taki sposób, aby były jak najlepiej przyswajalne.
Źródła żelaza w diecie:
- Mięso i podroby
- Ryby i owoce morza
- Jajka
- Pełnoziarniste produkty zbożowe
- Nasiona roślin strączkowych
- Orzechy i ziarna
- Warzywa (buraki, szpinak, natka pietruszki)
Aby zwiększyć przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego, należy trzymać się zasad odpowiedniego komponowania posiłku. Przykład:
SŁABE WCHŁANIANIE ŻELAZA: sos szpinakowo-śmietanowy z ciemnym makaronem + lampka czerwonego wina
DOBRE WCHŁANIANIE ŻELAZA: sos szpinakowo-pomidorowy z ciemnym makaronem + filet z piersi kurczaka + świeży sok pomarańczowy
Źródła witaminy B12 (głównie produkty odzwierzęce)
Źródła kwasu foliowego/folianów:
Ważne, aby pamiętać, że anemia to schorzenie złożone o różnych możliwych przyczynach, więc wyjściem nie jest droga na skróty, ale podejście do tematu holistycznie, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem!
Dietetyk inż. Kinga Pysz