ANEMIA (NIEDOKRWISTOŚĆ) – CZY PROBLEM DOTYCZY TYLKO NIEDOBORU ŻELAZA? DIAGNOSTYKA I POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE

Anemia niezaprzeczalnie kojarzy się z niedoborami żelaza dlatego w przypadku zaobserwowania niskich wskaźników czerwonokrwinkowych w morfologii krwi zwykle od razu sięgamy po suplementy. Mimo tego często problem nie znika. Dlaczego? Zacznijmy od początku. 

W wytwarzaniu krwi bierze udział wiele różnych związków, a ich wzajemne oddziaływanie jest kluczem do powstania zdrowych krwinek czerwonych o odpowiedniej wielkości. Do najważniejszych substratów niezbędnych do produkcji krwi należą:

  • żelazo
  • witamina B12
  • witamina B9 (kwas foliowy)
  • aminokwasy

Poza wymienionymi substancjami bardzo ważna jest równowaga całego organizmu bowiem w tworzeniu krwi, ale też w niszczeniu „starych” erytrocytów biorą udział: szpik kostny, nerki, żołądek, trzustka, dwunastnica, wątroba oraz układ odpornościowy. Z tego względu podczas diagnozowania niedokrwistości bardzo istotne jest branie pod uwagę tego, czy wymienione układy/narządy naszego organizmu działają poprawnie. 

Wyróżniamy trzy główne typy niedokrwistości:

- mikrocytarną (z niedoboru żelaza)

- makrocytarną (z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)

- hemolityczna (skrócony czas przeżycia erytrocytów)

Podstawowe objawy kliniczne anemii, które powinny skłonić nas do wykonania badań krwi:

  • Blada lub cytrynowa skóra
  • Częste pękanie kącików ust
  • Nadmierna łamliwość paznokci oraz ich „łyżeczkowaty” kształt
  • Bóle i zawroty głowy
  • Kłopoty z koncentracją
  • Senność i zmęczenie
  • Szumy w uszach
  • Duszność i kołatanie serca
  • Szybka męczliwość podczas wysiłku fizycznego

Anemia może pojawić się w przebiegu stanów fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania lub patologicznych (choroby).

Fizjologiczne stany zwiększonego zapotrzebowania:

  • ciąża i laktacja
  • zwiększona aktywność fizyczna
  • intensywny wzrost (głównie dotyczy dzieci)
  • obfite miesiączki
  • dieta wegetariańska/wegańska

Patologie:

  • utrata krwi (anemia pokrwotoczna)
  • nowotwory
  • choroby autoimmunologiczne
  • zaburzenia pracy żołądka
  • choroby nerek, wątroby
  • niedoczynność tarczycy
  • zaburzenia psychiczne
  • choroby zapalne jelit, hemoroidy

DIAGNOSTYKA NIEDOKRWISTOŚCI – CO NALEŻY ZBADAĆ, ABY ZIDENTYFIKOWAĆ ANEMIĘ?

Diagnostyka anemii jest dosyć skomplikowana i często należy wykonać wiele badań, aby znaleźć jej PRZYCZYNĘ. Jest to konieczne, aby problemy z niedokrwistością nie nawracały. Zatem w zależności od ogólnego stanu zdrowia i współistniejących schorzeń należy poprowadzić diagnostykę anemii w odpowiednim kierunku.

Najczęściej w pierwszej kolejności wykonujemy morfologię krwi oraz poziom żelaza. Gdy zobaczymy, że poziom erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu jest znacznie obniżony oznacza to, że anemia jest dosyć zaawansowana. Żelazo z krwi natomiast jest wskaźnikiem mało czułym, ponieważ na jego wartość może wpływać m.in. infekcja/stan zapalny lub skład posiłków które zostały zjedzone dzień wcześniej. Gdzie więc szukać potwierdzenia występującej anemii i jej rodzaju?

  1. Wskaźnik RDW – wskaźnik określający zróżnicowanie wielkości czerwonych krwinek. Wykraczający ponad normę może wyprzedzać nawet o 6 miesięcy pojawienie się innych nieprawidłowości wskazujących na anemię w morfologii. 
  2. Ferrytyna – jest to białko magazynujące żelazo w wątrobie i jeden z najbardziej wiarygodnych wskaźników diagnostycznych. Zdarza się bowiem, że magazyn uwalnia żelazo do krwi, w związku z czym morfologia jest w normie, ale poziom ferrytyny się obniża. Taka sytuacja oznacza, że ilość żelaza dostarczanego w diecie jest nieodpowiednia.
  1. MCV – wskaźnik średniej objętości krwinki czerwonej
  1. Obniżone MCV wraz z obniżonymi wskaźnikami RBC, hemoglobiną i hematokrytem może wskazywać na niedobory żelaza i należy pogłębić diagnostykę w tym właśnie kierunku badając:

- ferrytynę

- TIBC

- transferynę

  1. Podwyższone MCV wraz z obniżonymi wskaźnikami RBC, hemoglobiną i hematokrytem mogą wskazywać na niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego i należy pogłębić diagnostykę właśnie w tym kierunku badając:

- holo-transkobalaminę (najbardziej czuły wskaźnik)

- kwas metylomalonowy

- witamina B12 z krwi (najmniej czuły wskaźnik)

- homocysteinę

Pamiętajmy, że wykonanie badań należy najpierw skonsultować z lekarzem!

ŻYWIENIE W PRZEBIEGU ANEMII

Ważne jest, aby poza ewentualną suplementacją dieta była bogata w składniki niezbędne w procesie krwiotworzenia wkomponowane w dietę w taki sposób, aby były jak najlepiej przyswajalne. 

Źródła żelaza w diecie:

  • Żelazo hemowe pochodzenia zwierzęcego o lepszej wchłanialności:

- Mięso i podroby

- Ryby i owoce morza

- Jajka

  • Żelazo niehemowe pochodzenia roślinnego o słabszej wchłanialności:

- Pełnoziarniste produkty zbożowe

- Nasiona roślin strączkowych

- Orzechy i ziarna

- Warzywa (buraki, szpinak, natka pietruszki)

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego, należy trzymać się zasad odpowiedniego komponowania posiłku. Przykład:
SŁABE WCHŁANIANIE ŻELAZA: sos szpinakowo-śmietanowy z ciemnym makaronem + lampka czerwonego wina

DOBRE WCHŁANIANIE ŻELAZA: sos szpinakowo-pomidorowy z ciemnym makaronem + filet z piersi kurczaka + świeży sok pomarańczowy

Źródła witaminy B12 (głównie produkty odzwierzęce)

  • nabiał
  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • grzyby 

Źródła kwasu foliowego/folianów:

  • zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, natka pietruszki)
  • nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola)
  • warzywa krzyżowe (brokuł, kapusta)
  • inne warzywa (burak, szparagi)
  • produkty odzwierzęce (wątróbka drobiowa, jajka)

Ważne, aby pamiętać, że anemia to schorzenie złożone o różnych możliwych przyczynach, więc wyjściem nie jest droga na skróty, ale podejście do tematu holistycznie, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem!

Dietetyk inż. Kinga Pysz

  1. Albrecht K., Matysiak M. 2018. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nierozrostowych chorób układu krwiotwórczego. Nowa Pediatr. 22(3), 60-69.
  2. Chełstowska M., Warzocha K. 2006. Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości. Onkologia w praktyce klinicznej. 2(3), 105-116.
  3. Czyżewska-Majchrzak Ł., Paradowska P. 2010. Skutki niedoboru i ryzyko suplementacji folianów w diecie. Nowiny Lekarskie. 79(6), 457-463.
  4. Lipiński P. i wsp. 2014. Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych. 63(3), 373-379.
  5. Mrawiec O. 2021. Szkolenie „Niedokrwistość (anemia) okiem dietetyka”. Dietomedica, poradnia dietetyczna.
  6. Pietrzak B. i wsp. 2016. Niedokrwistość z niedoboru żelaza w położnictwie i ginekologii. Gin. Perinat. Prakt. 1(3), 115–121.

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI