WITAJ NA 

Naszym blogu

Kategorie wpisów

Jak zdrowo komponować śniadania dla przedszkolaka i szkolniaka?

Każdy rodzic w pewnym momencie staje przed wyzwaniem kupna śniadaniówek i koniecznością przygotowania chociaż częściowego dziennego wyżywienia dla swojej pociechy. W przypadku przedszkolaka zwykle posiłki otrzymywane w placówce pokrywają 75% zapotrzebowania energetycznego, ale zdarzają się również wycieczki, gdzie to rodzic musi zapewnić dziecku jedzenie. Natomiast dzieci w wieku szkolnym jako bardziej samodzielne zwykle zabierają ze […]

Zobacz więcej

Dorsz z sosem bazyliowym i ryżem

Fit desery, zdrowe śniadania i kolacje, tych inspiracji na moim blogu lub instagramie z pewnością Wam nie zabraknie. Dlatego postanowiłam dzisiaj zaprosić Was na pyszny i zdrowy obiad. Nowa inspiracja na danie obiadowe w ostatnich dniach zagościła również na moim stole. Jest wyśmienita, więc gorąco zapraszam. Dorsz z sosem bazyliowym i ryżem Czas przygotowania: 30 […]

Zobacz więcej

Przyczyny podjadania i praktyczne wskazówki na jego ograniczenie .

Jeżeli zapytasz dietetyka co jest podstawową zasadą zdrowego odżywiania to śmiało powie: regularności posiłków i nie podjadanie pomiędzy mini. No właśnie nie podjadanie, czyli  wykluczenie wszelkich przekąsek, słodkich cukiereczków i małych przyjemności, które przyznajmy się każdy uwielbia.  Pacjenci z którymi przyszło mi pracować, nieraz skarżą się, że przestrzeganie planu żywieniowego nie sprawia im problemu, ale […]

Zobacz więcej

Lekka sałatka z serem Halloumi i granatem

Na naszym blogu, oprócz wartościowych porad umieszczamy także przepisy, które warto wprowadzić w swoją codzienną dietę. Oczywiście, jest to kilka wybranych i pojawiają się sporadycznie.  Dlatego jeśli masz ochotę na większą dawkę inspiracji, koniecznie skorzystaj z naszych e-booków kulinarnych. W sklepie jest spory wybór kaloryczny, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Wskakuj do sklepu (klik). […]

Zobacz więcej

ANEMIA (NIEDOKRWISTOŚĆ) – CZY PROBLEM DOTYCZY TYLKO NIEDOBORU ŻELAZA? DIAGNOSTYKA I POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE

Anemia niezaprzeczalnie kojarzy się z niedoborami żelaza dlatego w przypadku zaobserwowania niskich wskaźników czerwonokrwinkowych w morfologii krwi zwykle od razu sięgamy po suplementy. Mimo tego często problem nie znika. Dlaczego? Zacznijmy od początku.  W wytwarzaniu krwi bierze udział wiele różnych związków, a ich wzajemne oddziaływanie jest kluczem do powstania zdrowych krwinek czerwonych o odpowiedniej wielkości. […]

Zobacz więcej

Karob, spirulina, quinoa – z czym to się je? Czyli superfoods w Twojej kuchni

Jeśli łapiesz się za głowę widząc w rozpisanym przez dietetyka jadłospisie takie produkty jak amarantus, karob czy jagody goji, powinieneś przeczytać ten krótki artykuł. Przedstawiam w nim produkty, które na pierwszy rzut oka wyglądają i brzmią obco. Dzisiaj przekonasz się, że super żywność jest kluczem do zdrowia, balansu fizyczno-psychicznego oraz… długowieczności (to nie żart!). Najważniejsza […]

Zobacz więcej

NIEOCENIONE CZYNNIKI ŻYWIENIOWE WPŁYWAJĄCE NA POPRAWĘ PŁODNOŚCI

W obecnych czasach coraz częściej spotykamy się ze zjawiskiem niepłodności. Jak podaje Polskie Towarzystwo Ginekologiczne w Polsce problem ten dotyka 1.5 mln par. Biorąc pod uwagę zmiany demograficzne zjawisko to prawdopodobnie będzie się nasilać.  Poniżej przedstawiamy produkty, które przyczyniają się do zwiększenia szansy na zapłodnienie. Jeśli choć część wprowadzisz do swojego dziennego żywienia, poczujesz poprawę […]

Zobacz więcej

DESEREK Z MUSEM RABARBAROWYM I ORZECHOWĄ GRANOLĄ

Moja propozycja to deserek z musem rabarbarowo- jabłkowym i orzechową granolą. To bardzo odżywczy deser, który może stanowić np. pełnowartościowe drugie śniadanie. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrą propozycją dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Co najważniejsze- jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut!  Składniki: Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny- 150 g (1 sztuka) […]

Zobacz więcej

Dieta z niskim indeksem glikemicznym - z czym to się je ?

Pojęcie  indeksu glikemicznego (IG) pojawia się coraz częściej zarówno w literaturze naukowej jak i w wielu publikacjach popularnonaukowych. Uznaje się, że dieta oparta o produkty z niskim indeksem glikiemicznym może mieć pozytywny wpływ na wiele schorzeń dietozależnych. Prawdopodobnie ma to związek z korzystną dla organizmu odpowiedzią glikemiczną tego typu produktów, które powodują łagodny wzrost glukozy […]

Zobacz więcej

Pieczone bataty z sosem tzatziki

Taki obiad to sama przyjemność smaku, do tego zdrowy, pożywny i ma tylko 316 kcal. Cego chcieć więcej - tylko przepisu. Zatem częstujcie się - Smacznego! Pieczone bataty z sosem tzatziki Składniki: Bataty - 250 g (2 x Mała sztuka)  Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)  Sos tzatziki: Jogurt naturalny - 100 g (5 […]

Zobacz więcej

Zapraszamy do kontaktu i współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI